Nagyszalonta – Arad kirándulás

By | 2017-04-18

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából rendeztük meg iskolánkban az 5-8. osztályosok számára az „Arany János nyomában” c. projekthetet március 20-24. között. A legeredményesebben teljesítők jutalma volt, hogy április 12-én részt vehettek a Nagyszalonta-Arad kiránduláson.
Először megnéztük a kötegyáni kopjafaparkot, majd a határt átlépve Nagyszalontán felkerestük az Arany-portát. Onnan a „Csonka torony”-ban berendezett Arany János Emlékmúzeumba látogattunk el, végül sétáltunk egyet a szoborparkban. Nagyszalontáról Aradra indultunk, ahol Arany János nemzetőr volt a ’48-as szabadságharc idején. Arad nevezetességei közül először a Szabadság-szobrot tekintettük meg, utána a színházat, a katolikus templomot és a városházát, mely Lechner Ödön tervei alapján épült. Az ebédet a McDonald’s-ban fogyasztottuk el, majd egy kiadós séta következett a Maros-parton, végül kilátogattunk a vesztőhelyre, ahol 1849. október 6-án kivégezték a szabadságharc tábornokait. A kora esti órákban érkeztünk haza.
Vidám hangulatban, tartalmasan telt ez a verőfényes tavaszi nap. A gyerekeket az Arany-portán és az emlékmúzeumban is megdicsérték, mert nagyon érdeklődők és nyitottak, sokat tudnak Arany Jánosról.
A kirándulás buszköltségét iskolánk Nebuló Alapítványa vállalta át, melyet ezúton is köszönünk.
Balogh Erika, Hegyesi Ildikó