Határtalanul! Szakiskolások Itt és Ott…

By | 2018.07.07.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő – HATÁRTLANUL! – „Együttműködés szakképző iskolák között” című, HAT-17-02-00062 számú pályázatának segítségével a békési Reményhír Intézmény kapcsolatba lépett a dévai Téglás Gábor Iskolacentrummal. A pályázat címe: „Régi kor árnya felé visszamerengni” – Várak, kastélyok Békés és Hunyad megyében.

Első találkozás alkalmával 8 dévai tanulót és két tanárnőt láttunk vendégül. A pályázat címének megfelelően bemutattuk nekik Békés megye pár nevezetességét. A lökösházi Bréda-kastélyt, a gyulai várat és az Almásy-kastélyt, a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt. Kirándulni voltunk Szarvason ahol megtekintettük a Mini Magyarország parkot, majd sétahajóztunk. A programokból nem maradt ki a gyulai Aquapalota sem.

Két hét múlva a békési diákok mentek a romániai Hunyad megyébe. Felmásztunk a lippai Sólymos-várba. A partneriskola tanulóval fellifteztünk a „Magos Déva várába”. Sétáltunk Erdély ősi történelmi fővárosa központi épületegyüttesében a gyulafehérvári várnegyedben. Megnéztük a Vajdahunyadon a Hunyadi-kastélyt is. Kirándultunk Tordára, ahol a sóbányát és a hasadékot csodáltuk meg. Aradon és Nagyszalontán magyar történelmi és irodalmi emlékhelyeket kerestünk fel.

A két találkozó eredményeként nem csak barátságok kötődtek, hanem közös termék is készült: egy 2019-as falinaptár, ami a kirándulások eseményeit örökíti meg.

Köszönjük az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek a lehetőséget és a támogatást.

Vári László, projektvezető