Határtalanul! Őseink-Köröseink – 2019

By | 2019-06-24

HAT-18-01-0357

„Őseink-Köröseink”

A békési Reményhír Eötvös József Általános Iskola hetedikes tanulóink Határtalanul! kirándulása.

Előkészítő tevékenységek:

Ismeretek gyűjtése a kirándulás helyszíneiről, a szállásról, nyitva tartásokról, belépőkről.

Kapcsolatfelvétel a várasfenesi általános iskolával, a közös programok egyeztetése.

Előkészítő óra:

Kocsorné Csató Éva, Farkas Mihály és Vári László tanárok az általános tudnivalókkal ismertette meg a tanulókat.(felszerelés, szállás bemutatása, viselkedési kódex, elvárásaink, programjaink, időjárás). Beszéltek Erdély földrajzáról, történelméről, bemutatták a Bihar-hegység és Körösök-völgye nevezetességeit.Közösen kialakításra kerültek a szobák beosztásai.

A kirándulás – 2018.05.27-31.

Első nap:

Az indulás és a határon való átkelés után Nagyszalontán megnéztük a Csonka tornyot (Arany János Múzeum), a református templomot (ahol Arany Jánost keresztelték), a templom mögötti szoborparkban Arany János egész alakos ülőszobrát, majd végezetül Arany János szülőházát. Majd indultunk Várasfenesre (Finis) és elfoglaltuk szállásunkat.

Második nap:

A mai napon Kiskohra utaztunk. Itt a Medve-barlangot látogattuk meg. A nap másik programja a Boga-völgyében tett séta és a Smidl-vízesés megtekintése sajnos elmaradt,mert zuhogott az eső. Csak a Boga telepig tudtunk a busszal bemenni. De a táj így esőben, a buszból nézve is szép volt.

Harmadik nap:

Reggel a Várasfenesi 1. sz. Általános Iskolában tettünk látogatást. Itt találkoztunk a magyar nyelven tanuló diákokkal és az őket tanító pedagógusok egy részével. Vendégül láttak bennünket. Kölcsönösen beszámoltunk egymás iskolájáról. Rövid beszélgetés után indultunk Magyarremetén át Biharrosára, ahol a Cutilor-szorosba mentünk. Itt meglepetés várt ránk, ugyanis az előző napok hatalmas esőzései miatt a szorosban máskor csordogáló patak, szinte folyóvá duzzadt. Így a köveken ugrálva, többször a vízben is megmerülő cipőkkel tudtunk csak közlekedni. De a gyerekeknek nagyon tetszett, nagy élmény volt.

Ezután Frcuba utaztunk. Itt megnéztük a Kristály-barlangot. A barlang bejáratától nem messze a hegyoldalon találtunk egy olyan helyet, ahol lehetett tüzet rakni. Mivel vittünk bográcsot és alapanyagot magunkkal, Éva néni vezetésével paprikás krumplit főztünk. A jóízű ebéd után Mézgedre mentünk, ahol a hatalmas méretű cseppkőbarlangot néztük meg.

Negyedik nap:

Torda volt a cél. Először a sóbányában voltunk. Mindenkit lenyűgözött a bánya hatalmas mérete. Nagy élmény volt a bánya aljában lévő óriáskeréken tenni egy kört.

A Tordai-hasadék bejáratáig tudtunk csak elmenni. Az esőzés miatt nem lehetett a hasadékban túrázni. A hasadék előtti domb tetejéről azért megtekinthettük hatalmas sziklafalakat.

Délután Belényes belvárosában tettünk rövid sétát. A zápor innen is elzavart bennünket. De egy pizzát és egy fagyit megettünk.

Minden este, vacsora után, közös focimeccsek voltak a várasfenesi gyerekekkel, a falu műfüves pályáján. A lányok ugyanitt kosárlabdáztak.

Ötödik nap:

Indulás haza. Útközben Nagyváradon álltunk meg. Bementünk a várba, és annak múzeumába. Megtekintettük a város egyes nevezetességeit, Holdas templom, színház, Szent László tér, Fekete Sas Palota. Felmentünk a Városháza tornyában lévő kilátóba.

Nagyváradról utunk a határon át, már Békésre vezetett.

Értékelő tevékenységek:

Értékelő óra:

Röviden értékeltük a kirándulást.Kinek mi tetszett és mi nem. Elégettség mérő kérdőívet töltöttünk ki. Előkészítettük a bemutató óra anyagát.

Bemutató óra:

Az itthon maradottaknak és a leendő hetedikeseknek bemutató órát tartottunk a kirándulásról. Diavetítés és filmvetítés volt.

Vári László, projektvezető