HAT-19-03-0023 – “Tengerhez magyar”

By | 2022.06.27.

HAT-19-03-0023 – „Tengerhez magyar!

A békési Reményhír Intézmény Erdős Kamill Szakképző Iskola tanulói a Magyar Kormány által támogatott Határtalanul! program keretében, „Tengerhez magyar!” címmel,  Horvátországban és Szlovéniában magyar történelmi és kulturális emlékhelyeket kerestek fel. Többek között jártak Csáktornyán ahol Zrínyi Miklósról emlékeztek meg. A horvát tengerparton a Monarchia világának emlékeit nézték meg, látogatást tettek Fiumében (Rijeka) és Abbáziában (Opatija), mely városok 1918-ig a Magyar Szent Korona részei (ékkövei) voltak. Lovranban, ahol a szállásuk volt emlékszalag elhelyezésével tisztelegtek Feszty Árpád emléktáblájánál. Szlovéniában a Cillei és Hunyadi emlékeket őrző cejlei várat és Lendván Zala György szobrát tekintették meg. A jó időjárásnak köszönhetően többször is fürödhettek a gyönyörű tiszta és kék Adria-tengerben.

A program elérte célját. A Horvátországban élő, magát magyarnak valló idegenvezetőnket idézve: „A Történelmi Magyarország legnyugatibb vidékének (Fiume) és magyar értékeinek, érdekességeinek személyes megtekintése lehetővé teszi a magyar történelem alaposabb megismerését. Az a szerencsés, aki eljutott, vagy majd eljut a volt Nagy Magyarország legkeletibb pontjára, a Gyimesbükki vasúti őrházhoz, mondhatja, hogy széltében-hosszában megismerte Hazánkat.”

Igaz nem ezekkel a tanulókkal, de más tanulócsoporttal már voltunk Gyimesbükkön, Határtalanul!

Előkészítő foglalkozás – 2022.05.02.:


Előkészítő foglalkozáson beszéltünk a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul programjáról. Majd a saját pályázatunkról, amit az előbbiek támogatásával nyertünk.

Ismertetésre kerültek azok a történelmi események, amik kialakították a magyarságnak ezt a helyzetét, a szétszakítottságát.

Beszéltünk a pályázat címéül választott Kossuth idézetről: „Tengerhez magyar!”

Egy prezentációban bemutatásra kerültek a várható programok, az útvonal, a látnivalók, a szállás.

Felhívtuk a figyelmet az utazás közbeni helyes viselkedésre, baleset megelőzésre, valamint a programokon való aktív részvételre.

Megbeszéltük, hogy miket érdemes, illetve kell elhozni az útra.

Az utazás – 2022. 06. 13-17.

Első nap:

Kora reggeli 5 órai gyülekező után elindultunk Budapest és a Balaton érintésével a horvát határ felé. A határon gyorsan átkeltünk. Első megállónk Muraközben, Csáktornyán volt. Látogatást tettünk a Zrínyi várban, ahol nemzeti színű szalagot helyeztünk el azon az obeliszken, amit a költő, hadvezér emlékére állítottak. Utunkat a szintén magyar emlékekkel rendelkező Varasd érintésével folytattuk a tenger felé.

A kora esti órákban pillantottuk meg először buszunkból a TENGERT. Nagy élmény volt, főleg azoknak, akik először látták.

Elfoglaltuk a szállásunkat a Hostel Link-ben. Szobafoglalás, majd vacsora után még lesétáltunk a szálló melletti tengerpartra. Az estére való tekintettel még fürdés nem volt, de a lábunkat már megmártottuk a vízben.

Második nap:

A második napot egy helyi (lovrani) magyar idegenvezető irányításával töltöttük. Ágoston Gergely (Gergő bácsi) magyar-szerb-horvát állampolgárságú. Természetesen magyarnak tartja magát. Útközben nagyon sokat mesélt a történelmi magyarságról, sok érdekes történettel gazdagított bennünket. Szívesen válaszolt kérdéseinkre.

Először Rijekába (magyar nevén Fiume) utaztunk. Felmentünk Tersattoba, ahol megtekintettük a Mária búcsújáró templomot, majd a Tersatto várát, amelyet a Frangepánok építettek a 13. században. Gyönyörű kilátás volt a városra és a tengerre a vár bástyáiból. Majd Rijeka belvárosában sétáltunk. Emlékszalagot helyeztünk Baross Gábor egykori közlekedési miniszter emléktáblájánál. Felkerestük a magyar feliratú kikötői bakokat, rácsodálkoztunk a kikötő nyüzsgő életére. A magyarok szempontjából azért is fontos ez a város, mert a Monarchia idején ez volt a legnagyobb kikötője Magyarországnak.

Fiuméből a Monarchia kedvelt üdülő helyébe, Opatijába (Abbázia) mentünk. Gyönyörködtünk a szép korabeli épületekben, palotákban, villákban.

Délután érkeztünk szállásunkra és a jó időnek köszönhetően tudtunk fürödni a tengerben. A kristálytiszta vízben volt, aki csak bátortalanul ment a kavicsokon egyensúlyozva, voltak, akik búvárszemüvegben a mélységet nézték, a bátrabbak a sziklákról ugráltak a vízbe. Mindenki nagyon élvezte a tengert.

« A 2 »

Harmadik nap:

Harmadik napunkat is Gergő bácsi segítségével kezdtük. Megmutatta Lovran történelmi óvárosát. Érdekesek voltak a nagyon szűk utcácskák, az egymásba érő házak. Megemlékeztünk a magyar festőművész, „A magyarok bejövetele” körkép festőjének, Feszty Árpádnak emléktáblájánál. Utána hajóra szálltunk. Két órás sétahajózáson vettünk részt. A tengerről tekinthettük meg a Kvarner-öböl partvidékét.

Délután, az előző naphoz hasonlóan, fürdőzés volt a tengerben. Már sokkal bátrabban mentünk a vízbe.

Vacsora után esti sétát tettünk Európa egyik legszebb tengerparti sétány egy részén, a 12 km hosszú Lungomare-sétányon.

« A 2 »

Negyedik nap:

Búcsú a tengertől. Hazafelé tartó utunk során, rövid idő múlva Szlovéniában találtuk magunkat. Megálltunk a Trojan nevű pihenőhelyen, ahol a gyönyörű kilátás mellett, finom nagy fánkot lehetett enni. Nagyon szépek a szlovén hegyvidéki tájak.

Felkerestük Celjén a várat. Ez a vár a magyar történelemhez a Cillei és Hunyadi uralkodó családok révén kapcsolódik. A vár gyönyörűen felújított, nagyon szép és érdekes volt. Szlovénia legszebb várának tartják.

Megérkeztünk Alsómarácra (Moravske Toplice). Itt volt kirándulásunk utolsó szállása.

Ötödik nap:

Reggeli után ismét bepakoltunk a buszba. Első állomásunk még Szlovéniában volt. Megálltunk a Muravidék egyik városában, Lendván, ahol szlovének és magyarok élnek együtt. Láttuk a várat, ami a Bánffyak korában élte fénykorát. Emlékszalagot helyeztünk el a város szülötte, Zala György szobrászművész mellszobránál.

Indultunk Magyarország felé. A határon nem volt semmiféle ellenőrzés, ez tetszett mindenkinek.

Megálltunk a „Magyar Tenger”-nél is, Balatonbogláron. Sajnos az időjárás nem kedvezett a fürdéshez, de a lábunkat belemártottuk a vízbe és össze tudtuk hasonlítani a vizet az igazi tenger vizével.

Értékelő szakasz:

Az értékelő szakasz több összetevőből állt.

A gyűjtött információk (fényképek, videók, tárgyak) rendszerezése.

Bemutató előadás készítése (prezentáció, videó)

Bemutató anyagok levetítése, valamint élménybeszámoló a társaknak. Mivel a tanításnak már vége volt, a bemutató a szakiskolások gyakorlati helyén, a békési szociális otthonban történt.

Egy 2023 évi falinaptár készítése emlékként.