A Magyar Kultúra Napja a Reményhírben – 200 éves a Himnusz

By | 2023.01.23.
A magyar kultúra napján az alsós diákok izgalmas feladatokkal emlékeztek meg a Himnusz „születésének”200. évfordulójáról. Minden osztályban egy kisfilm, vagy egy diasor megtekintésével az elsősök megismerték, a magasabb évfolyamba járók pedig felelevenítették, hogy mit ünneplünk a magyar kultúra napján.
 
Az elsősök interaktív feladatokon ismerkedtek meg a hungarikumokkal, a magyar kutyafajtákkal. Nagy izgalommal választottak magyar népzenét, néptáncot egy zongora billentyűin. Megnéztek egy magyar népmesét, végezetül könyvjelzőt készítettek magyar népi motívumokkal.
 
A másodikosok meghallgatták a Himnusz első versszakát, beszélgettek arról, mikor is hallhatjuk. Majd csoportokban dolgoztak. Kirakták Kölcsey arcképét, szókeresőn hungarikumokat kerestek, szófelhőből lemásolták a kilenc magyar kutyafajtát. Felsorolták a híres magyar emberek találmányait. Végül a Himnusz sorokra vágott darabjait rendezték helyes sorrendbe.
 
A harmadik osztályban foglalkozás kezdetén felállva meghallgatták a megzenésített Himnuszt. A Himnusz versszakaihoz címert készítettek. Majd magyar hírességek, nevezetességek és hungarikumok segítségével megírták a magyar kultúra ÁBÉCÉT.
 
A negyedikesek magyar szerzők mesecímeit párosították képekkel. Betekintettek régebbi magyar készítésű mese sorozatokba: STOP! Közlekedj okosan! Albert mondja… a természet jobban tudja. Magyar gyermekkönyveket ajánlottak egymásnak a TOP50-es listán szereplő gyermekkönyvekből.
 
A felső tagozaton szabadulószobás vetélkedő és feladványok várták a diákokat!
 
Örömmel hallottuk, hogy a gyerekek, a folyosón is beszélgettek a magyar kultúra napjáról. A játékos, érdekes feladatokkal becsempésztük a szívükbe ennek a napnak az üzenetét.