Határtalanul! Őseink-Köröseink – 2019

HAT-18-01-0357

„Őseink-Köröseink”

A békési Reményhír Eötvös József Általános Iskola hetedikes tanulóink Határtalanul! kirándulása.

Előkészítő tevékenységek:

Ismeretek gyűjtése a kirándulás helyszíneiről, a szállásról, nyitva tartásokról, belépőkről.

Kapcsolatfelvétel a várasfenesi általános iskolával, a közös programok egyeztetése.

Előkészítő óra:

Kocsorné Csató Éva, Farkas Mihály és Vári László tanárok az általános tudnivalókkal ismertette meg a tanulókat.(felszerelés, szállás bemutatása, viselkedési kódex, elvárásaink, programjaink, időjárás). Beszéltek Erdély földrajzáról, történelméről, bemutatták a Bihar-hegység és Körösök-völgye nevezetességeit.Közösen kialakításra kerültek a szobák beosztásai.

A kirándulás – 2018.05.27-31.

Első nap:

Az indulás és a határon való átkelés után Nagyszalontán megnéztük a Csonka tornyot (Arany János Múzeum), a református templomot (ahol Arany Jánost keresztelték), a templom mögötti szoborparkban Arany János egész alakos ülőszobrát, majd végezetül Arany János szülőházát. Majd indultunk Várasfenesre (Finis) és elfoglaltuk szállásunkat.

Második nap:

A mai napon Kiskohra utaztunk. Itt a Medve-barlangot látogattuk meg. A nap másik programja a Boga-völgyében tett séta és a Smidl-vízesés megtekintése sajnos elmaradt,mert zuhogott az eső. Csak a Boga telepig tudtunk a busszal bemenni. De a táj így esőben, a buszból nézve is szép volt.

Harmadik nap:

Reggel a Várasfenesi 1. sz. Általános Iskolában tettünk látogatást. Itt találkoztunk a magyar nyelven tanuló diákokkal és az őket tanító pedagógusok egy részével. Vendégül láttak bennünket. Kölcsönösen beszámoltunk egymás iskolájáról. Rövid beszélgetés után indultunk Magyarremetén át Biharrosára, ahol a Cutilor-szorosba mentünk. Itt meglepetés várt ránk, ugyanis az előző napok hatalmas esőzései miatt a szorosban máskor csordogáló patak, szinte folyóvá duzzadt. Így a köveken ugrálva, többször a vízben is megmerülő cipőkkel tudtunk csak közlekedni. De a gyerekeknek nagyon tetszett, nagy élmény volt.

Ezután Frcuba utaztunk. Itt megnéztük a Kristály-barlangot. A barlang bejáratától nem messze a hegyoldalon találtunk egy olyan helyet, ahol lehetett tüzet rakni. Mivel vittünk bográcsot és alapanyagot magunkkal, Éva néni vezetésével paprikás krumplit főztünk. A jóízű ebéd után Mézgedre mentünk, ahol a hatalmas méretű cseppkőbarlangot néztük meg.

Negyedik nap:

Torda volt a cél. Először a sóbányában voltunk. Mindenkit lenyűgözött a bánya hatalmas mérete. Nagy élmény volt a bánya aljában lévő óriáskeréken tenni egy kört.

A Tordai-hasadék bejáratáig tudtunk csak elmenni. Az esőzés miatt nem lehetett a hasadékban túrázni. A hasadék előtti domb tetejéről azért megtekinthettük hatalmas sziklafalakat.

Délután Belényes belvárosában tettünk rövid sétát. A zápor innen is elzavart bennünket. De egy pizzát és egy fagyit megettünk.

Minden este, vacsora után, közös focimeccsek voltak a várasfenesi gyerekekkel, a falu műfüves pályáján. A lányok ugyanitt kosárlabdáztak.

Ötödik nap:

Indulás haza. Útközben Nagyváradon álltunk meg. Bementünk a várba, és annak múzeumába. Megtekintettük a város egyes nevezetességeit, Holdas templom, színház, Szent László tér, Fekete Sas Palota. Felmentünk a Városháza tornyában lévő kilátóba.

Nagyváradról utunk a határon át, már Békésre vezetett.

Értékelő tevékenységek:

Értékelő óra:

Röviden értékeltük a kirándulást.Kinek mi tetszett és mi nem. Elégettség mérő kérdőívet töltöttünk ki. Előkészítettük a bemutató óra anyagát.

Bemutató óra:

Az itthon maradottaknak és a leendő hetedikeseknek bemutató órát tartottunk a kirándulásról. Diavetítés és filmvetítés volt.

Vári László, projektvezető

Bejegyzés megosztása Facebookon

Facebook

www.remenyhir.hu

Belügyminisztérium
Nemzeti Kulturális Alap
Az Intézményünk aktuális hírei, eseményei
Két hét egy mese, III. helyezés!

Iskolánk 3. és 4. évfolyamos tanulói ebben a tanévben is lelkesen vettek részt a Püski Sándor Városi Könyvtár szervezesében megvalósuló, több fordulót érintő Két hét egy mese című pályázaton.

Tovább »